V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

Obisk

1315624
Users Today : 29
Users Yesterday : 30
Users Last 7 days : 220
Users Last 30 days : 994
Users This Month : 351
Total Users : 1315624
Your IP Address : 35.174.62.162

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023 v znamenju kruha in žit

V preteklem tednu smo v Antonovem vrtcu izvedli več dejavnosti v sklopu Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Glavni poudarek je bil na lokalnih pridelkih, med katerimi so izstopali med, mleko, kruh, jabolka in maslo.

Lotili smo se zanimivih nalog, med katerimi je bila otrokom zelo zanimiva tudi – mletje moke. Na električni mlinček smo mleli pšenico in piro, poleg tega pa spoznavali še druga žita, ki so ključna sestavina tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Podali smo se tudi v pripravo sirovih žemljic. Iz lastne moke smo zamesili testo in oblikovali okusne žemljice, ki so bile kasneje pečene v Antončkovi pekarni. Ta izkušnja jim je omogočila, da so spoznali celoten postopek priprave kruha, od žita do končnega izdelka.

Pri projektu niso le mleli moke in pekli kruha, ampak so se tudi poglobili v igro vlog. Otroci so se prelevili v peke in skozi igro vlog »V pekarni« bolje razumeli, kako pomembno je sodelovanje in delo v skupini pri pripravi hrane. Med igro so se  seznanili z značilnostmi različnih žit, spoznavali njihove lastnosti in celo rokovali z njimi. S tem so razvijali ne le kulinarične veščine, temveč tudi spoštovanje do lokalnih pridelkov in tradicije.

Poleg tega so otroci pridobivali tudi znanje o pomenu čebel. Spoznavali so, kako ključnega pomena so za pestrost in plodnost našega okolja, hkrati pa  so se učili ceniti čebelje pridelke, saj so v vrtcu med uporabljali kot naravno in zdravo sladilo.

Zaključek tedna je bil izredno slasten, saj smo imeli Tradicionalen  slovenski zajtrk. V vseh skupinah so pri pripravi sodelovali tudi otroci. Ta poučen dan je poudaril pomen lokalnih pridelkov, sodelovanja in spoštovanja tradicije med najmlajšimi člani skupnosti.

Damijana Leben


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje