V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

Obisk

1315624
Users Today : 29
Users Yesterday : 30
Users Last 7 days : 190
Users Last 30 days : 954
Users This Month : 351
Total Users : 1315624
Your IP Address : 35.174.62.162

Planinski tabor na Ratitovcu

Lahko bi dejali, da je bila sreda, 15. 6. 2022, čisto navaden in nič kaj poseben dan. Ampak v tem primeru bi vam 22 otrok iz Antonovega vrtca v en glas odgovorilo, da se motite.

Že vožnja s kombijem do našega izhodišča na Klomu je bila neznansko zanimiva izkušnja, ki nas je dobesedno pretresla (je pač tipična gozdna cesta, polna lukenj). Tresli (od navdušenja) smo se še potem, ko smo se peš odpravili do planine Klom in ob poti opazovali konje na paši. Pot smo nadaljevali mimo bunkerja proti Pečani in vse do koče na Ratitovcu, kjer so nam postregli božansko juho z gresovimi cmočki, ki se je po naporni poti res prilegla.

Naših dogodivščin pa s tem še ni bilo konec, saj smo se po kratkem počitku odpravili na raziskovanje okolice. Med potjo do Altemauerja smo občudovali in spoznavali gorske cvetlice in lepili nalepke v planinsko zgibanko, pred tem pa si ogledali predstavitev gorskega cvetja.

Ob povratku v kočo nas je tam že čakal fotograf Ludvik, ki nam je s projekcijo svojih fotografij predstavil podobe Ratitovca skozi različne letne čase. Videli smo surovo lepoto zime, umetnije, ki jih s svojo močjo ustvarja veter, zasanjano čarobnost meglic, grozeče podobe neba pred nevihto, navdihujočo jutranjo svetlobo in pomirjujoče sončne zahode, poleg tega pa še gamse, belko, kavke in še eno prav posebno žival, ki je pobegnila iz risanke.

Čas je kar prehitro mineval in naši trebuščki so se začeli oglašati, kar je pomenilo, da je na vrsti večerja, na meniju pa »hobotnice« in palačinke. Vse smo zmazali kot bi mignil in počasi smo se odpravili k zasluženemu počitku.

Vsi pa smo nestrpno pričakovali nov dan…

Zbudili smo se spočiti in pripravljeni na pustolovščino. Še zajtrk in akcija. Tokrat nas je čakalo plezanje in čeprav to ni bila ravno severna Triglavska stena, smo nepopisno uživali.

Kasneje smo šli v lov na svizce. Bili smo zelo tiho in vztrajno opazovali skozi daljnogled, vendar svizcev ni bilo na spregled. Izkazalo se je, da so bili zaposleni s skrivanjem zaklada za našo zadnjo nalogo.

Brez oklevanja in zavzeto smo se podali v lov za skritim zakladom. Pri tem smo uporabili vse naše gorniške izkušnje, se spopadali z namigi, napenjali možgančke in zaklad končno našli. Odkritje je bilo res sladko.

Naša misija je bila pri koncu in ostal nam je le še povratek na Klom, kjer nas je že čakal kombi in pretresljiva vožnja do vrtca.

Lahko bi dejali, da je bila sreda, 15. 6. 2022, zelo poseben dan in 22 otrok iz Antonovega vrtca bi vam pritrdilo.

 

Damijana Leben


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje