V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

  • Termomat
    Vzgojiteljica naroči deklici, naj gre k drugi vzgojiteljici po termometer. Deklica pride do nje in reče: »Prosim, če mi daš termomat.«

Obisk

1311856
Users Today : 17
Users Yesterday : 19
Users Last 7 days : 148
Users Last 30 days : 692
Users This Month : 659
Total Users : 1311856
Your IP Address : 3.80.4.147

Močerad na obisku

Ali ste vedeli, da so navadni močeradi živorodni in za razliko od večine slovenskih dvoživk ne odlagajo jajc, temveč že dobro razvite ličinke?

Ali ste vedeli, da imajo na hrbtu in bokih rumene lise na črni podlagi, vzorec pa je osebno značilen, tako da lahko prepoznavamo posamezne osebke?

Ali ste vedeli, da imajo po vsem telesu strupene žleze, ki jih ščitijo pred plenilci, vendar človeku ni nevaren, razen če si strup zanesemo v oči ali usta?

Vse to in še več so izvedeli otroci v vrtcu. Na obisku smo namreč imeli močerada. Ob otoplitvi in vlažnem vremenu se je ta repata dvoživka prebudila in tako zbudila naše zanimanje. Najprej smo ob aplikatih pogledali slike, se pogovarjali o njegovi prehrani, življenjskem prostoru in zgradbi telesa. Otroci so sprva močerada le opazovali med gibanjem, kasneje pa so si ga tudi pobliže pogledali. Najbolj pogumni so ga tudi pobožali in prijeli v roko. Po rokovanju z močeradom smo si vsi temeljito umili roke.

Pri vsem tem je zanimivo to, da so otroci najprej opazovali odziv vzgojiteljic – če mi nimamo predsodkov, jih tudi otroci ne bodo imeli. Najpomembnejše je, da se zavedamo, da smo starši in vzgojitelji zgled že sami po sebi in najbolj takrat, ko to sploh ne nameravamo biti. Otroci nas opazujejo, poslušajo v vseh trenutkih, še najmanj takrat, ko bi to želeli.

Katja Luznar

 


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje