V Antonovem vrtcu smo v tem šolskem letu sodelovali pri projektu Zdravje v vrtcu, s katerim spodbujamo zdrav način življenja. Že od nekdaj dajemo velik poudarek gibanju, saj se z gibalnimi dejavnostmi otrok začne zavedati samega sebe v prostoru, oblikuje lastno idetiteto, samospoštovanje ter samozavest.
Otrokom vsakodnevno omogočamo, da z različnimi dejavnostmi, tako v igralnici kot na prostem, spoznavajo in razvijajo gibalne in druge sposobnosti in lastnosti. Zavedamo se prednosti gibanja na prostem, tako z zdravstvenih kot ostalih vzgojno- izobraževano pomembnih razlogov. Zaradi tega z otroki čim pogosteje koristimo zunanje površine vrtca, ali pa se odpravimo na sprehod do travnika, gozdne poti, parka, trga, nogometnega igrišča…
Prav vsi iz vrtca že nekaj let sodelujemo v projektu Tek podnebne solidarnosti, kjer otroke poleg tega, da jim približamo pomembnost gibanja, osveščamo, kako pomembno je, da skrbimo za naš planet. Sodelovali smo tudi v projektu Mali sonček in najbrž je vsem otrokom najbolj ostal v spominu kolesarski dan, na katerega vsako leto težko čakajo.
Spomladi smo posejali in posadili posevke na naš vrt. Otroci so jih pridno zalivali in
urejali, da ni bilo plevelov. Težko smo že čakali, da nam je kaj zraslo. Nekaj težav
smo imeli s polži na vrtu, ki so nam letos kar pogosto uničevali pridelek, tudi solato so
vso pojedli polži. Najprej smo se veselili melise, iz katere smo pripravili čudovit melisin
napitek. Z jagodami se otroci posladkajo takoj, ko dozorijo. Za zajtrk smo pripravili
okusen drobnjakov namaz, ki so ga otroci radi jedli, ker so ga sami pomagali pripraviti. Največ truda pri pripravi pridelkov iz vrta je bilo, ko smo pekli pehtranovo
potico. Otroci so rastline najprej nabrali, nato so skrbno odtrgali lističe in jih dajali v
pripravljeno posodo. Pri pripravi nam je pomagala kuharica. Ko so zrasle buče, smo
jih nabrali in iz njih pripravili bučkino juho. Kumarice, ki so jih otroci nabrali na našem
vrtu, pa smo pojedli kar sveže pri malici. Vse več otrok se tako privaja različnim
okusom. Imeli smo veliko kamilic, katerim smo odstranili cvetove, jih posušili in
pripravili vrečke s posušenim cvetjem, ki so jih otroci odnesli domov. Otroci se med
seboj spodbujajo in se tako navadijo na različne okuse in bolj pester jedilnik z
različnimi vrstami zelenjave. Na vrtu imamo tudi veliko zelišč, iz katerih skuhamo čaje,
otroke pa spodbujamo, da zelišča in začimbe poskusijo tudi sveže kar iz vrta. Tako
radi posegajo po svežem drobnjaku, pehtranu, melisi in peteršilju.
Damijana Leben