V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

  • Termomat
    Vzgojiteljica naroči deklici, naj gre k drugi vzgojiteljici po termometer. Deklica pride do nje in reče: »Prosim, če mi daš termomat.«

Obisk

1312047
Users Today : 8
Users Yesterday : 24
Users Last 7 days : 186
Users Last 30 days : 719
Users This Month : 160
Total Users : 1312047
Your IP Address : 3.235.60.197

Klekljarice in klekljar na obisku

V Železnikih že vrsto let potekajo Čipkarski dnevi. V našem vrtcu pa smo imeli nekakšen čipkarski dan. V petek, 23. januarja, so nas obiskali nekdanji gojenci, ki imajo poseben dar – so odlični klekljarji. Mija se je razveselila tete Lucije, Krištof sester Maše in Lore, Vanja sestre Mance ter Matija brata Jošta. Vsi šolarji, dve že precej odrasli, ki pogumno stopata po srednješolskih poteh, in vsi imajo ljubezen do posebno lepe obrti slovenske kulturne dediščine – umetnosti sukanja klekljev, postavljanja bucik, torej izdelovanja čipk.

S seboj so prinesli svoje punklje, na katerih so bile že začete čipke. Mojstrsko so nam predstavili, kaj je potrebno za to ročno opravilo, kako poteka. Vsi smo z zanimanjem prisluhnili tej razlagi, si ogledali spretne prste in tudi popolnoma utihnili. Poslušali smo čudovit zvok klekljev. Prav pomirja! Dekleta so omenila, da bi tako moralo biti v čipkarski šoli, a da je včasih kar težko držati jezičke za zobmi.

Obiskovalci pa so nas obogatili tudi s prikazom čipk, ki so jih že ustvarili. Kakšne umetnije! Prav pri teh smo videli, da so k nam prišli pravi mojstri. Najbolj spretni otroci so se tudi sami preizkusili v izdelovanju kitke, s katero se sicer začne pot tovrstnega ročnega dela.

Veseli smo bili pogumnih deklet in fanta, ki jih sneg ni prestrašil. Gotovo bo tudi zaradi tega obiska kdo od zdajšnjih vrtičkarjev starše poprosil, da bi še sam hodil v čipkarsko šolo in tako skrbel za ohranjanje slovenske kulturne dediščine.

Ana Pollak

 


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje