Tudi v vrtcu smo pripravili ozimnico iz domačih pridelkov. Posušili smo tanke rezine kakija in jabolk in naredili slasten sadni čips. Otroci so pomagali pri obiranju breskev, iz katerih smo naredili breskovo marmelado. Odločili smo se, da prvič naredimo tudi kislo repo v kozarcu. Repo smo očistili in olupili. Otroci so zavzeto pomagali pri ribanju repe. Povedali so, da je to kar težko opravilo, ampak je pravi užitek, ko pridobiš občutek, kako ribati. Navdušenje je bilo tako med fanti, kot tudi med dekleti. Naribano repo smo zlagali v kozarce, jo posolili in pretlačili. Nekaterim otrokom je bil zelo všeč okus sveže in posoljene repe, zato so jo vmes kar nekaj pojedli. Pripravljene kozarce smo dali na primerno temperaturo in počakali, da se je pričel postopek fermentacije. S to dejavnostjo smo spoznavali in ohranjali tradicionalni slovenski običaj priprave kisle repe.
Marjeta Nastran