V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

  • Termomat
    Vzgojiteljica naroči deklici, naj gre k drugi vzgojiteljici po termometer. Deklica pride do nje in reče: »Prosim, če mi daš termomat.«

Obisk

1311858
Users Today : 19
Users Yesterday : 19
Users Last 7 days : 150
Users Last 30 days : 694
Users This Month : 661
Total Users : 1311858
Your IP Address : 3.80.4.147

Naša kulturna dediščina

V sklopu tekoče teme – Naša kultura skozi čas, smo se posvetili tudi spoznavanju kulture našega kraja. Najprej smo spoznali klekljarstvo, saj je v našem kraju le – to še vedno zelo aktualno. Med zimskimi počitnicami so nas v vrtcu obiskale tri klekljarice, ki so še ne dolgo nazaj obiskovale naš vrtec – Eva in Živa Prevc ter Eva Luznar. Vse tri obiskujejo klekljarsko šolo, ki deluje v Osnovni šoli Železniki. Vsaka je s seboj prinesla tudi svoj punkl ter vse potrebno za klekljanje. Predstavile so nam, kaj punkl sploh je, pripomočke, ki jih potrebujemo za klekljanje, prikazale pa so tudi, kako sama čipka nastaja. Ogledali smo si nekaj umetnin, ki so že nastale izpod njihovih rok. Na koncu je vsak izmed nas lahko poskusil naklekljati kitko, s čimer se učenje klekljanja prične. Ugotovili smo, da pravzaprav sploh ni tako enostavno, kot mogoče izgleda na prvi pogled ter da so naše klekljarice prave mojstrice. Za klekljanje je potrebno veliko volje, vztrajnosti ter seveda dobrega učitelja. Kar nekaj otrok je bilo nad klekljanjem navdušenih, tako da smo prepričani, da klekljanje v našem kraju ne bo nikoli izumrlo.
Prav tako je v Železnikih dobro poznana tudi gorenjska narodna noša. Pri nas namreč deluje Pihalni orkester Alples Železniki, katerega člani za svečanejše nastope oblečejo to nošo. Seveda takrat vidimo le vrhnja oblačila, sedaj pa smo imeli pred seboj čisto vse plasti. Spoznali smo žensko in moško narodno nošo, poimenovali njene posamezne dele, nato pa so jo ob opazovanju otroci tudi likovno upodobili. Narodno nošo so imeli otroci priložnost tudi obleči, nad čimer so bili zelo navdušeni. Za konec smo ob glasbi zaplesali še ples Kovtre šivat.
Tinkara Šmid

 


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje