V majhni hiši je veliko prijateljev

Iskrica

  • Pretečenec
    Deklica komentira jutranjo malico: »A danes smo pa dobili pretečenec (prepečenec) zraven čaja?«

Obisk

000314
Users Today : 2
Users Yesterday : 3
Users Last 7 days : 48
Users Last 30 days : 199
Users This Month : 59
Total Users : 314
Your IP Address : 44.192.92.49

Ljudsko izročilo

V mesecu januarju in februarju smo v vrtcu spoznavali bogato ljudsko oizročilo naše dežele. Spoznavali smo različna glasbila in oblačila, ki zaznamujejo naš kraj. Pozornost smo namenili gorenjski narodni noši. Otroci so jo z zanimanjem opazovali. Odločili smo se, da kar sami izdelamo lutki, ki smo ju oblekli v narodno nošo. Lotili smo se tudi risanja. Otroci so narisali par, ki pleše. Mimo naših oči pa niso odšli tudi detajli kot so sklepanc, ruta, lajbič, irhaste hlače…

Ko smo na lajbiču moške narodne noše opazili drobne rožice, smo se odločili, da se tudi sami preizkusimo v vezenju. Vsak otrok iz starejše skupine je vložil veliko truda in spretnosti, da je zašil svoj prtiček. Preizkusili smo se tudi v vozlanju zapestnic, kvačkanju, pletenju in klekljanju.

V tem času sta nas obiskala tudi Larina mamica in Evin ati, ki sta nam predstavila ljudska instrumenta: citre in harmoniko. Slednjo smo za nekaj dni obdržali v vrtcu, si jo natančno ogledali ter tudi narisali in izdelali iz papirja. Otroci so se pri tem zelo dobro odrezali.

Katja Luznar

 


Podatki

Antonov vrtec
Škovine 1
4228 Železniki

Tel.: 04 510 25 00
GSM: 041 63 10 93
antonov.vrtec(at)rkc.si

Vodstvo

Direktor

Tine Skok


Ravnateljica

Nežka Čufar

Odpiralni čas

Od ponedeljka do petka
od 5:30 do 15:30 ure.

Iskanje